Fijne Kerstdagen en een goed 2024
23 december 2023
Ik wens jullie allemaal een gezegende Kerst en een heel gelukkig 2024 met heel veel kantplezier. Nu is er weinig te vertellen, maar volgend jaar vast wel weer.
Druk, druk, druk
8 december 2023
Ja, ik heb het druk. Althans, dat vind ik zelf. Maar ik weet ook: ik doe het mezelf aan. Gelukkig heb ik het hoofdzakelijk druk meet dingen, die ik leuk vind.
Eerst wat Kerst. De boekenlegger van het entreekaartje van de LOKK Kantmarkt uit 2003, ontwerp van Corrie Versluis. Een leuk patroon voor de laatste les in Leiden.
Voor Leiden mag ik misschien weer een nieuwe cyclus workshops bedenken. Momenbteel denk ik aan figuratief kantklossen op zo'n manier, dat het ook voor beginners te doen is. Misschien wel 2 patronen per keer, zodat ook de gevorderde klosster aan haar trekken komt.
Ook voor mijn eigen leerlingen moet ik zo nu en dan iets nieuws bedenken. Zo zijn er 2 met 's Gravenmoerse kant begonnen. Dat vergt ook voorbereiding.

Verder ben ik nog niet klaar met het uitwerken van de Binche lessen. Moet er voor het einde van het jaar nog 4. Althans de theoretische uitwering. Vanaf 31 december kunnen we de lessen niet meer bekijken. Dan moet je alle notities gemaakt hebben. Moet lukken. Ondertussen er zo nu en dan ook aan klossen. Ben wat betreft het klossen al bezig met het laatste gegeven kantje. Daarna mag je proberen zelf iets uit te vogelen. Dan is moeilijker dan je denkt. Tot nu toe lukt het me niet echt. Kom steeds niet uit en zie dan dat ik ergens veel eerder een paar ben vergeten te tekenen of iets anders verkeerd heb gedaan. Te ingewikkeld bezig misschien?
OIDFA Binche cursus
23 november 2023
De vorige keer schreef ik al over de OIDFA Binche cursus. Helaas afgelopen maandag was de laatste les en nu is het wachten op het vervolg in maart/april 2024. Ik heb in deze 6 lessen veel geleerd. Hoe je een technische tekening voor BInche maakt, waarom de speldenprikken aan de randen niet altijd op gelijke afstanden staan, welk grid je moet gebruiken etc. Je moet veel zelf doen, maar Lieve begeleidt het goed, ondanks het feit dat ze niet ziet wat jij aan het doen bent. Bovendien legt ze alles goed uit met zo nu en dan een beetje ironie en een lach.
De eerste 2 lessen heb ik geklost met wat variaties. Dat is ook de bedoeling om ook je fantasie te laten gaan.
De eerste les is de grote sneeuwvlok, die ik in linnenslag en halve slag heb geklost.

De tweede les ging over de kleine sneeuwvlok en hoe die aan de rand en aan het linnenslag motief aan te laten sluiten. Deze heb ik 2 delen uitgeklost. De eerste met een variatie à la Ulrike Voelker met 2 paren in een andere kleur erin. Dat geeft echt een leuk effect.

Het 2e deel is weer een afwisseling van linnenslag en halve slag nu in de kleine sneeuwvlok.
Kantmarkt al weer achter de rug
9 november 2023
De Kantmarkt is weer achter de rug. Het was een lange, grote markt. 3 dagen lang stond de hele Twee Marken in het teken van kant ter ere van het 45-jarig bestaan van de LOKK. De handelaren en dus ook de OIDFA stonden in de sporthal. Een beetje jammer, want dat is voor de kantmarkt bezoekers onbekend terrein. Dus het bleef een beetje stil. Ook omdat de sporthal groot is, vallen de bezoekers een beetje in het niet. Maar toch heeft de OIDFA goede zaken gedaan.
‛t Aemstelkant stond er met haar kringenpresentatie. Een prachtige tuin met tuinvolk en zitmogelijkheid. Een hele geslaagde presentatie, al zeg ik het zelf.

Tussen de OIDFA Ledencontactdag, verkoudheid en Kantmarkt door ben ik begonnen aan een on-line cursus Binche ontwerpen van de OIDFA. Wordt gegeven door Lieve Pollet van het Kantcentrum in Brugge en is georganiseerd door de OIDFA. Deze cursus was ook al tijdens het virtuele congres deze zomer, maar toen was ik te laat met inschrijven. Nu eigenlijk ook, maar ik kon nog instromen. Het is erg leuk. Lieve legt het heel goed uit, hoe een technische tekening te maken. Want dat is het uitgangspunt van je ontwerp.
Verschillende projecten 2
12 oktober 2023
De vliegenzwam is nu helemaal af. Het enige wat nog gebeuren moet, is een standaardje maken, zodat hij rechtop blijft staan. Ik heb het al gevraagd, maar Hans heeft nog geen tijd gehad.
De kever schiet redelijk op. Ik ben nu over de helft van het 2e buikje. Daarna nog 4 pootjes en de rugschilden.

Vorige week liepen we in het Vondeelpark, toe we opeens textielkunst zagen hangen. Een prachtig stuk macramé aan een grote boomtak, die deels over het grasveld en deels over het water hangt. Een verrassing: spontane kunst in het park.
Verschillende projecten
28 september 2023
Ik ben met de kever voor de kringenpresentatie op de LOKK Jubileummarkt begonnen. Eindelijk! Het zal natuurlijk al lang in de planning, maar er kwam steeds iets tussen. Ik kreeg een kussen met een onaf werkje. Denk je: “maak ik even af”, maar dat valt tegen.
De naaldkant bloem is ook nog niet af. Ben bezig met het 3e blad. Kan ik niet te lang laten liggen, want dan weet ik het niet meer en wordt het broddelwerk.

Afgelopen zaterdag was er de LOKK Ledencontactdag. Ik zou eerst niet gaan, maar omdat iets anders niet doorging, kon ik toch. Het was gezellig druk. Meer mensen dan zich hadden opgegeven, dus er waren geen patronen genoeg. Uiteindelijk zijn er wat gekopiëerd. De uitleg die erbij hoot, krijgen we nog per mail.
Het was de laatste keer, dat er bloemen ingeleverd konden worden voor het bloemenproject tijdens de Kantmarkt. Tot nu toe viel de opbrengst een beetje tegen, maar zaterdag werd dat ruimschoots goed gemaakt. Er lag een zee aan bloemen op tafel. Een heel kleurrijk geheel.
Naaldkant bloem.
14 september 2023
Begin juni ben ik begonnen met de naaldkant bloem van het bloemenproject voor het jubileum van de LOKK. Oorspronkelijk was ook het plan de bloem daarvoor in te leveren. Dat idee heb ik inmiddels verlaten. Door omstandigheden kon ik er niet zoveel aan werken als gehoopt. Daarbij gaat naaldkant aanmerkelijk langzamer dan kloskant. Het vraagt veel meer tijd.

Ik heb best problemen met het regelmatig werken. Dat moet ik natuurlijk oefenen. Verder als ik om een of andeere reden er een tijdje niet aan gewerkt heb, weet ik echt niet meer waar ik ben en wat ik als volgende moet doen. Ik heb nu bijna 3,5 maand later pas 2 bladen af.

Gisteren heb ik de traceerdraad van het 3e blad opgenaaid. Die moet ik nog helemaal vullen.
Of de bloem naar het project gaat? Nee, ik heb besloten om hem wel af te maken, maar niet in te leveren. De reden? Je krijgt hem niet terug. Daarvoor heb ik er teveel werk en tijd in zitten. Hij mag dus fijn hier blijven.
Kanten determineren bij het Textile Research Centre in Leiden.
31 augustus 2023
Afgelopen zaterdag, 26 augustus hebben we met een paar OIDFA leden kanten bij het TRC gedetermineerd. Wij waren gevraagd om te helpen bij het benoemen van de kanten van de referentie-collectie. Het gaat dan voornamelijk om de verschillende typen kant, zodat men dit als referentie kan gebruiken.
Eerst was het vooral een werkmethode vinden. Dat werd uiteindelijk 1 uitpakken, 2 de kanten bekijken en 1 ze op stapeltjes leggen.
We kwamen verschillende soorten kant tegen, zoals deze Rijsselse.

In de doos met zwarte kanten troffen we uiteraard veel Chantilly kanten aan, de zwarte kant bij uitstek. Hier zaten een paar mooie mutsenslippen bij.

Misschien hebben we nog geen echte pareltjes gevonden, maar al wel hele mooie kanten. Er bleef ëën vraagteken over. Die konden we niet meet zekerheid in delen. Het leek mij een kopie van een oude vlaamse kant. We gaan het voor alle zekerheid navragen.

Als je het allemaal vanuit een ander oogpunt wilt lezen, lees dan het blog van het TRC erover
20e OIDFA congres in Nova Gorica/Gorizia.
10 augustus 2023
Na een interessant maar ook vermoeiend congres ben ik nu weer thuis. De heenreis was redelijk zenuwslopend, omdat de treinen n Duitsland zo veel vertraging opliepen, dat het de vraag was of ik de trein naar LJubljana zou halen. Dat is gelukkig gelukt, omdat ze zo vriendelijk waren te wachten.
Na aankomst in het hotel kon ik meteen mijn kamer in. Gelukkig maar want ik was moe na bijna 20 uur reizen. Eerst even erop uit om te lunchen, daarna slapen. Dat ging niet, want ik dacht aan teveel dingen, die ik nog moest doen. Heb toen een deel van de voorbereidingen op de standbouw van de volgende dag gedaan.

De volgende dag na ‛s morgens een wandeling naar de Solkan brug, ‛s middags naar het gebouw waar het congres gehouden werd om de stand op te bouwen. Gelukkig kwam Annemieke helpen en waren we op tijd klaar voordat de AC vergadering begon. Sinds dit jaar zit ik in het Administrative Council. Dus moest er ook vergadererd worden.
Op vrijdag begon het dan echt. De General Assembly ofwel de ledenvergadering, daarna de officiële opening. Hiervoor was de staatssecretaris van Cultuur en de burgemeesters van Nova Gorica en Gorizia uitgenodigd om te spreken. Gezamelijk met onze voorzitter Caroline La Plat mochten ze het lint doorknippen en was het congres officieel geopend.
‛s Middags mochten we eerst weer vergaderen en daarna waren er 3 lezingen. De eerste heb ik laten schieten. Moest even rust in mijn hoofd krijgen. De lezing daarna heb ik deels gevolgd en de laatste lezing was in de hal helaas zonder microfoon. Dus kon ik weinig tot niets verstaan.
Zaterdagochtend heb ik een tijd in de OOIDFA stand gestaan. Het was druk en er werd veel verkocht. Er was een vel met speicale poststempels ter gelegenheid van het congres. Dom genoeg had ik niets iets bij me, waar ik zo'n blad in kon leggen. Dus maar wachten tot de volgende dag. Ja en toen waren ze uitverkocht. Het ging enorm hard.
‛s Avonds het OIDFA diner. Met 2 bussen reden we richting Italië. Daar eerst een kleine kanttentoonstelling in een kerk bekeken. Vervolgens te voet naar het restaurant. Het eten was heerlijk en de sfeer uitermate gezellig.

Op de laatste dag, zondag heb ik weer een tijd in de OIDFA stand gestaan. Bijna niets verkocht, want er waren ook nog maar weinig mensen. Iedereen was moe. Toch waren er nog excursies en lezingen. Ik kon de energie ervoor niet meer opbrengen. Ook al omdat ik eerder al bericht had gekregen, dat er geen treinen vanuit Ljubljana richting Duitsland reden. Dat zou een week duren. Hoe moest ik dat oplossen. Uiteindelijk heb ik omgeboekt via Italië. Daar zat ik per slot toch al in de buurt. Dus treinen opgezocht vanuit Venetiü naar Amsterdam. Vroeger vertrekken en een paar keer overstappen, maar dan kwam ik zeker thuis.
Nog de sluitingsceremonie en het Farewell event. De volgende dag maandag op weg naar huis. Daar kwam ik dinsdagochtend aan na een toch wel lange treinreis. Als je geen ligplaats hebt, slaap je echt niet. Een beetje dommelen is alles wat je doet. En dan is het laatste traject van 10 uur echt lang.
Tentoonstelling Verdraaid Tranparant.
20 juli 2023
De afgelopen dagen waren we in Oegstgeest om de kat van mijn zoon te passen. Deze gelegenheid hebben we aangegrepen om de tentoonstelling van Experikant in het Leids Wevershuis te bezoeken. Deze groep kantklosters epxerimenteert met nieuwe technieken om de kant om een andere manier te laten zien.

De stukken waren in de verschillende kamers van het huisje gehangen.

Op stukken op zolder kregen door de omgeving iets heel bijzonders. Vooral door de kale dakpannen met veel kieren ertusssen.

Het was best een toer om daar te komen. Het Wevershuis is namelijk redelijk onbekend, staat niet in het bekende centrum en staat op geen enkele richtingaanwijzer. Pas na een beetje dwalen en redelijk veel lopen hebben we het gevonden. Het huisje zelf is in redelijk originele staat, vooral ok omdat er door de laatste bewoner eigenlijk niets aan is gedaan. Ook eigenlijk geen onderhoud. OP zolder kun je je dan ook heel goed voorstellen hoe daar in de winter de wind door het dak heen gierde. Nu is het een museum, dat volledig door vrijwilligers wordt gerund, maar het verdient zeker ook zijn plaats op de richtingaanwijzers van de gemeente of VVV Leiden.
Mijn HangHang helemaal klaar.
6 juli 2023
Gisteren heb ik mijn laatste HangHangs in elkaar gezet en aan elkaar bevestigd. Ben best tevreden. Ik hoop, dat ze in Nova Gorica echt kunnen hangen. In ieder geval neem ik de dtandaard mee, zodat de meesten kunnen hangen. Van de 'platte' hoop ik dat natuurlijk ook. Dat ze daar een oplossing voor hebben gevonden. Anders moeten we ter plekke iets andeers bedenken. Dat zal wel goed komen.
Moet nu langzaam gaan bedenken hoe ik alles meekrijg. Koffer mee en rugzak. Dan moet het allemaal lukken.
Het frivolitë vierkantje waar ik mee bezig was, heb ik niet afgemaakt. Ik had al bij de tweede ronde een fout gemaakt en toen voorzichtig deze eraf geknipt. Helaas niet voorichtig genoeg. Toch ook de eerst ronde door geknipt. Mijn man dacht, dat ik dat wel even weer met een draadje aan elkaar kon maken. maar dat wordt niets.
Ik heb het gaatje met naaldkantsteekjes gedicht. Cordonnetje erom. Klaar is kees.
Ik ben toch wel aan het knippen geweest. Van de naaldkantbloem, waar ik in Sterksel aan begonnen was, vond ik de tweede vulling niet mooi worden. Heel onregelmatig. Ik merkte, dat het met de loep beter gaat. De steekjes worden kleiner maar ook veel regelmatiger. Dus het onregelmatige eruit en opnieuw begonnen, maar nu met behulp van de loep.
Naaldkant.
2 juni 2023
Afgelopen woensdag was ons jaarlijkse uitje naar Sterksel. Ieder jaar ga ik met 2 leerlingen een oud-leerling in Sterksel opzoeken. We hebben daar altijd een leuke aktiviteit. Soms gaan we naar het museum “De Kantfabriek”. Dit keer hadden we besloten om bij Astrid te blijven. Het werd mooi weer en het is naar het museum toch wel een stuk rijden.
We hadden besloten om naaldkant te gaan proberen. Ik had nog 2 patronen, waarmee ik het al heel lang geleden had uitgeprobeerd en die ik had beschreven. Voor mijzelf had ik het patroon van de naaldkantbloem van de LOKK meegenomen.
Ik ben niet goed in naaldkant. Daarvoor doe ik het te weinig, maar de basis kan ik wel uitleggen, zeker met de instructies van jaren geleden en een boekje. Op de foto zie je wel, dat ik nog moeite heb met het meerderen. Als een stuk in een punt begint en je langzaam meer steken per rij moet maken, levert dat soms of eigenlijk altijd problemen op. De oplossing is ongetwijfeld: meer oefenen. Maar helaas, er zitten maar 24 uur in een dag en ik moet ook slapen en andere dingen doen.
Het werd een heerlijk dagje uit. De hele dag buiten op het terras met de zingende vogels om je heen. Lekker rustig zitten werken. Het was een echt naaikransje. De geslaagde dag werd afgesloten met een heerlijke maatlijd, asperges en al wat daarbij hoort met aardbeien toe, verzorgd door onze lieve gastvrouw.
Vermeer en kant.
8 mei 2023
Vandaag waren we op uitnodiging van Amerikaanse vrienden naar de grote tentoonstelling van Vermeer in het Rijksmuseum. Het was druk, zodat je lang niet alles goed kon bekijken. Gelukkig stonden er weinig mensen voor de “Kantwerkster”, toen we die zaal binnenkwamen. Er meteen heen, zodat we haar goed konden bekijken en fotograferen. Het is maar een klein schilderij, maar in de kantwereld wereldberoemd. Omdat het normaal in het Louvre in Parijs hangt, moesten we nu van de gelegenheid gebruik maken. Het was mooi en de moeite waard.

Naast de beroemde Kantwerkster heeft Vermeer ook hier en daar in zijn schilderijen kant geschilderd. Het duidelijkst was het in dit schilderij “De Koppelaarster”. Op dit detail is duidelijk het kant aan de muts te zien.
Het is natuurlijk geen Rembrandt, die hoewel in dezelfde tijd werkzaam, veel meer kant in zijn schilderijen laat zien. Misschien lag dat ook wel aan zijn rijkere opdrachtgevers.

In die tijd droegen de mannen net zoveel, zo niet meer kant als vrouwen. Had Oopjen kant aan haar muts, kraag en manchetten, haar echtgenoot Marten Soolmans had kant aan kraag, manchetten, kousen en schoenen.

Jammer is wel dat de kantcollectie van het Rijksmuseum alleen nog maar online te zien is. Niets meer on display, alles in depot. Zou je nog wel met een groepje een afspraak kunnen maken? Misschien eens informeren.
Retournac kant af.
27 apri 2023
Deze week heb ik de Retournac kant af kunnen maken. Het heeft eigenlijk veel te lang geduurd. Ik ben het begonnen als voorbeeld of uitproberen voor een leerling. Zij heeft mij hiermee ruim ingehaald. Er kwam te veel tussendoor.
Dat is natuurlijk nog steeds zo. De vliegenzwam is ook nog niet af. Ben net begonnen aan het 4e en laatste deel van de hoed.

Dit is voor de kringenpresentatie bij het LOKK lustrum in november, maar ook het OIDFA congres komt eraan. Daar moet voor de landenpresentatie ook geklost worden. Ook daar net aan begonnen. Gevolg 3 kussens in gebruik en dan is zaterdag de ALV van de LOKK. Zet ik daar een nieuw patroon op of neem ik een van deze 3 kussens mee? Kan ik nog even over nadenken.
LOKK Kantinstuif of Creahub
06 apri 2023
Afgelopen zaterdag, 1 april was de eerste Kantinstuif georganiseerd door de LOKK. Het was geen grap, maar heel erg echt. Er waren best veel mensen op afgekomen, zo'n 40. Dat is goed, zeker na alle kantactiviteiten van de laatste weken. Er werd enthousiast geklost aan eigen werk of aan de bloem, die net was uitgekomen voor het LOKK jubileum in november.
Ik was er heen gegaan om de beamer, die de OIDFA had geleend, terug te brengen. Ik heb erg geen spijt van. Gezellig gekletst en lekker opschoten met mijn vliegenzwam. Bovendien kon ik de waterlelie inleveren, die eindelijk af was.
OIDFA Ledencontactdag
30 maart 2023
Afgelopen zaterdag was de Ledencontactdag van OIDFA Nederland. Het was een klein clubje, maar wel heel enthousiast. We hadden een nieuw onderdeel, namelijk Tussen Kunst, Kant en Kitsch. Hiervoor konden de leden kanten meenemen, waatvan ze niet zeker wisten wat het was of die ze graag zilden laten zien. Beide redenen kwamen voor. We hadden hiervoor 4 tafels in de lengte langs de wand gezet met het mooie OIDFA kleed erop. Deze tafel lag bijna helemaal vol. Ervoor stonden regelmatig groepjes met elkaar te overleggen en te praten over de getoonde kanten.
We hadden natuurlijk ook een workshop met onterpen voor de Nederlandse stand tijdens het congres in Nova Gorica/Gorizia. Ook hier werd enthousiast aan geklost. Het grappige was, dat op een gegeven moment iedeereen eigenlijk rondom 2 tafels zat. Een van de redenen was wel, dat een van de patronen wat vragen en problemen opriep. Dus ging men bij elkaar en de ontwerpster te rade, hoe het nu moest. Maar het tekende ook de saamhorigheid en de gezelligheid binnen de groep.
Kringbesturendag
16 maart 2023
Afgelopen zaterdag was de Kringbesturendag van de LOKK. ‛s Morgens was er een lezing door Maaike Bakker over kleuren, kleurcontrasten en wat je allemaal met kleur kunt doen en zeggen. Een volledig verslag hiervan vind je op de LOKK website.
‛s Middags was er een workshop met een ontwerp van Liesbeth ven Loo. Ze had hiervoor gebruik gemaakt van de informatie uit de lezing van die morgen. Ik ben hier niet aan begonnen, omdat ik eerst de waterlelie af wou maken. Ik moest nog 2 delen van het hart van deze bloem. Inmiddels is hij helemaal geklost. Ik moet hem alleen nog in elkaar zetten.
Vogeltje af
9 maart 2023
Het vogeltje voor de kringenpresentatie op de 45-jarig jubileum van de LOKK is af. Althans, ik heb hem net gesteven. Morgen of vanavond van het kussen halen.
Aanstaande zaterdag is de Kringbesturendag van de LOKK. Er is een lezing over kleuren, hoe die elkaar beïnvloeden. Daarna kan je iets klossen, maar ik denk, dat ik de meeldraden van de waterlelie meeneem. Die moet ook af.
Handwerkbeurs in Zwolle
16 februari 2023
Afgelopen weekend was de Handwerkbeurs in Zwolle. Voor de laatste keer in de IJsselhallen. Waar het het volgend jaar zal zijn, is nog een grote vraag. De organisatie is er mee bezig.
Ik heb zaterdag gezellig met andere dames daar zitten klossen. Gelukkig kwamen er veel mensen langs en werden er veel vragen gesteld, die we moesten beantwoorden. De LOKK heeft er redelijk wat leden bij gekregen. De laatste jaren staat de OIDFA er niet meer. Vorig jaar had ik het alleen met mijn man moeten doen. Dat is voor 4 dagen een hele klus en het brengt dan te weinig op. Bovendien moeten nu ook de verenigingen de stand betalen en dat zit er voor OIDFA Nederland niet in.
Voor de Handwerkbeurs had ik een vogeltje voor de Kringenpresentatie tijdens het jubileumfestival van de LOKK opgezet.
Had misschien een van de bloemen op moeten zetten, maar ook dit moet gebeuren. Gelukkig ben ik lekker opgeschoten. Dus misschien zit er nog een bloem in in de nabije toekomst. Ik heb er nog een liggen, die afgemaakt moet worden.
Lace Challenge 2023-2
26 januari 2023
De Lace Challenge loopt nog steeds. Soms loop ik een dag achter. Dat moet ik dan de volgende dag inhalen. Meestal komt het achterlopen doordat ik het op die dag te druk had en/of er niet aan dacht. Vandaag was het steekwoord “reflectie”. Dat kan verschillende dingen betekenen, zoals nadenken over wat je gedaan hebt, maar ook eenvoudig weerspiegeling. Dit keer hoefde ik niet na te denken. 10 jaar geleden had ik een tentoonstelling in Vrijburg. Op de flyer stond een kantwerk van mij: Pijlkruid op een spiegel. Prachtige reflectie.
Verder ben ik bezig met de voorbereiding voor de OIDFA contactdag in maart. Daar kan ik nog niets over vertellen en al helemaal niets laten zien. Daar moeten jullie tot eind maart op wachten. Of als lid of gast naar de contactdag komen.
Weblog archief

De artikelen van 2022 zijn te vinden op Blog 2022, van 2021 op de pagina Blog 2021 en die vanaf november 2019 t/m december 2020 zijn te vinden op de pagina Blog van nov 2019 t/m dec 2020

De oudere artikelen vanaf augustus 2016 t/m oktober 2019 zijn op het het weblog archief te vinden


© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 4-01-2024