Hanger af
29 december 2022
De hanger van de Regiodag is af en gemonteerd. Ik ben er tevreden over. Door het andere garen is hij heel anders geworden als het voorbeeld, maar net zo mooi.
Dat betekent dat er weer een kussen leeg is en naar de kelder verhuisd. Nu proberen om die voorlopig niet meer naar boven te halen.
Nu doorwerken aan de Retournac kant. Dat heeft een tijdje stilgelegen, maar ik ben er gisteren weer aan begonnen en een klein stukje opgeschoten. Al die moesjes maakt het wel bewerkelijk en daardoor schiet het niet zo hard op, als je zou willen. Maar geduld is een schone zaak en bij het klossen soms noodzakelijk.

Gisteren meldde zich een nieuwe leerling. Dat houdt in, dat alle groepen thuis vol zitten. Wil je graag leren kantklossen, dan kan dat wat mij betreft nog in Leiden bij het Textile Research Centre. Daar moeten nog deelnemers bij komen.
1 kussen leeg
15 december 2022
Net het bincherondje van het kussen gehaald. Nu is er 1 kussen leeg, nog 3 te gaan. Het lege kussen meteen nar de kelder gebracht. Kom ik niet al te snel in de verleiding er weer wat op te zetten. De komende tijd met het kerstreces proberen nog wat meer af te maken.
De volgende projecten om af maken zijn het Retournac kant en de hanger van de Regiodag. Van de laatste toch de meest bewerkelijke gekozen. Hoe krijg ik dat toch steeds voor elkaar. Maar hij schiet gelukkig op. Kan nu met het smalle bandje beginnen.

Met het Retournac kant ben ik nu bij de hoek. Hier had een leerling een probleem. Dat heeft ze zelf opgelost. Ik moet nu natuurlijk uitkijken, dat ik meteen de oplossing zie en niet te ver door klos, waardoor ik, net als zij heel veel moet uithalen. Gelukkig ben ik gewaarschuwd. Dus moet het zonder uithalen lukken.

Even voor de goede orde. De klossen die boven liggen, zijn even in ruste. Ik klos wel naar beneden.
Een beetje meer rust
24 november 2022
Voor de kringmiddag vorige week heb ik de serre een beetje verbouwd. Omdat we foto’s moesten maken, moest er meer ruimte komen. Dus een tafeltje eruit en het andere gedraaid. Toen de foto’s gemaakt waren en iedereen naar huis was, kwam ik tot de conclusie, dat dit een veel betere werkplek was. Meer ruimte voor mijn “bureau” en meer ruimte om te klossen. Dus we laten het zo.
Afgelopen zaterdag was de Regiodag in Noord-Holland met een workshop van Ephrem Muskee. Ik had nog geen klosjes opgewonden, omdat ik geen flauw idee had, hoe groot de hangers zouden zijn. Wel het aantal afgeteld en het garen uitgezocht. Maar goed ook, want ik ben uiteindelijk aan een andere hanger begonnen. Moet hem voor de keuze van het garen wel wat aanpassen.

Het bincherondje is nog steeds niet af. Ik heb besloten om het toch helemaal af te maken.

Dus nog steeds 4 kussens in gebruik, maar geen kantdagen en afspraken meer, zodat er geen projecten meer bij komen.
nog steeds te druk
10 november 2022
Nog steeds heb ik het te druk en nog steeds zijn er 4 kussens in gebruik. Vlak voor de Kantmarkt afgelopen weekend had ik de “IJspegels” opgezet in de hoop er flink wat aan te kunnen doen. Gelukkig was dat niet het geval, want ik kreeg geregeld mensen aan de stand, die ik wat over de OIDFA kon uit leggen. Helaas geen nieuwe leden geworven, maar wel een paar patronenboeken verkocht.

Heet bincherondje is nog niet af, maar misschien maak ik dat niet helemaal af.
Bij de kant uit Retournac kreeg mijn leerling problemen in de hoek. Daar was ik nog lang niet, dus wat nu? Ik heb het omgespeld naar vlak voor de hoek. Toen ik alles weer een beetje op orde had, kreeg ik een mailtje, dat ze het probleem zelf had opgelost. Daar zit ik dan met mijn goede wil. Ook daar moet ik over nadenken wat nu te doen. Wel de hoek werken of ook afhechten.

Daarnaast staat natuurlijk nog steeds het Hinojossa kleed te wachten en staat de vliegenzwam on hold. Daarvan heb ik 2 kwarten af. Die moest van het kussen op de IJspegels op te zetten. De laatste moeten aanstaande dinsdag de 15e af zijn. Dan kunnen we de foto voor de kerstkaart maken.
Teveel kussens in gebruik
20 oktober 2022
Ik ben er weer ingetrapt. In mijn idee, dat ik kanten, die mijn leerlingen willen klossen, ook zelf moet doen. Dit kan natuurlijk heel nuttig zijn, omdat je soms al tijdens het opzetten en anders zeker daarna inzicht krijgt in de problemen en oplossingen die daarbij horen, ontdekt. Maar het gevolg is wel, dat er weer 4 kussens in gebruik zijn, terwijl dat absoluut niet mijn bedoeling was.
Allereerst staat nu op mijn rolkussen een kant uit het MuseƩ de Manufactures de Dentelles in Retournac. Een geweldig puzzelstuk, maar het wordt heel mooi. Zie boven.
Dan een Binche kantje uit de Syllabus Binche 1 van Anne-Marie Verbeke voor een andere leerling. Schiet al aardig op, maar het vraagt ook veel gepuzzel en tijd.
Natuurlijk staat ook het kussen met het Hinojossa kleed in de kamer, maar daar komt momenteel weinig van. Daarnaast klos ik zo nu en dan ook nog aan de Vliegenzwam van de ledencontactdag van de LOKK. Het eerste partje is af.
LOKK Ledencontactdag
25 september 2022
Gisteren was de ledencontactdag van de LOKK, Landelijke Organisatie Kant Kunst.
De reis ernaar toe was dramatisch. Eerst mis ik net de bus naar het station. Eindelijk op het station aangekomen zie ik, dat een eerdere trein vertraging heeft en die zou ik nog kunnen halen. Helaas het was een puinhoop, Er was een bovenleiding kapot tussen Sloterdijk en Schiphol en op Zuid had iedere trein daar last van. De trein, die ik hoopte te halen, ging uiteindelijk niet, de geplande trein ook niet, gelukkig de volgende wel. In Utrecht overstappen, maar de eerstvolgende trein naar Maarn was geannuleerd, dus bijna een uur wachten. UIteindelijk was ik een half uur te laat.
Gelukkig had ik de lezing van Bettie Stijnman al eens gehoord, maar het is toch jammer, want de lezing is heel interessant.
De workshop ‘s middags was goed verzorgd. Een mapje met 3 patronen van paddenstoelen, een vliegenzwam, een groene knolamaniet en een vliegenzwam. Ik heb gekozen voor de vliegenzwam. Die sprak met het meest aan. Doet hij in het echt ook.
Omdat ik allerlei mensen wilde spreken, ben ik niet erg opgeschoten. Het randje is nog niet eens af. Ben net de eerste hoek om.
Voor een van mijn leerlingen ben ik bezig met een Binche rondje, ontworpen door Annemarie Verbeke. Zaterdag hadden we het over keuzes van kanten. Mijn buurvrouw tegenover kiest haar patronen meestal met weinig klosjes, gauw klaar. Ze noemde mijn HInojosa kleed. Dat is weinig klosjes, maar zeker niet gauw klaar. Binche betekent veel klosjes en ook zeker niet gauw klaar. Je moet goed bij de les blijven om te weten waar je precies bent en wat je moet doen.
Boekenlegger in torchon
25 augustus 2022
Hans heeft eindelijk zijn boekenlegger. Een van mijn torchonlessen is een boekenlegger, die ik zelf eigenlijk nog hooit geklost had. Nu eindelijk gedaan. Op mijn rolkussen. Dat is toch anders dan op een gewoon kussen. Ik merk, dat ik heel erg moet oppassen om goed aan te trekken. Dat is niet altijd goed gelukt.
Ik moet maar denken, dat de leerlingen zien, dat de juf het ook niet altijd helemaal goed doet.Misschien wel een verkeerde instelling, maar het is voor leerlingen misschien wel heel frustrerend als ze allemaal perfecte voorbeelden zien, terwijl ze zelf nog zitten te zwoegen.
Het Hinojosa kleed schiet heel langzaam op. Toch werk ik er nu regelmatig aan, maar het gaat niet snel en zoms helemaal niet zoals je zou willen. Bij de tot nu laatste hoek brak het garen waarmee ik moest doorhalen. Dan zit je een tijd te pielen om het goed te krijgen. Het is gelukt, maar volmaakt is het niet, teerwijl die hoek zo goed was gegaan. Maar ja, ik heb het opgezet als studiestuk en zo moet ik maar blijven beschouwen.
Geschulpt tulekantje met bloem
3 augustus 2022
Ik had gehoopt om in juli nog een patroontje te kunnen plaatsen. Helaas net niet gelukt. Het is begin augustus geworden. Helaas niet mijn beste werk. Het garen was te dik, de dikke draad niet dik genoeg en geen goede kleur.
Ik heb in dubio gestaan om het werkschema in kleur of in zwart-wit te maken. Meestal doe ik dat in zwart-wit. Maar nu de meeste werkschema's in kleur worden uitgevoerd, heb ik de overstap overwogen. Toch maar gekozen voor “gewoon” zwart-wit. De reden is dat met name de tuleslag eenvoudiger weer te geven is. Anders moeten er steeds 2 streepjes bij elke slag staan en waar zet je die dan neer: voor of achter de slag. Ik maak de draaiingen voor de slag, een ander er na. Kortom: ik heb het mijzelf gemakkelijk gemaakt.
Mijn Hinojosa kleed schiet niet erg op, hoewel ik er nu regelmatig aan werk. Maar ja, het is niet eenvoudig en als het een tijdje stil heeft gelegen, moet je er echt weer in komen. Gelukkig begint het weer te komen. Nu doorzetten.
In de avonduren heb ik me nog beziggehouden met frivolité. Een leuke eekhoorn gemaakt.
Al 4 dingen afgemaakt
14 juli 2022
Vakantie: tijd om projecten af te ronden en nieuwe te beginnen.
De bloem van de ALV is helemaal af. Alleen de onderblaadjes heb ik niet gemaakt. Volgens mij voegden die weinig toe. Het tulpenpaneel is afgehecht en gesteven. Moet alleen nog van het kussen gehaald worden.

Om ’s avonds iets anders te kunnen doen dan borduren heb ik frivolité weer opgepakt. Moest even weer wennen, maar toch 2 dieren afgemaakt, die misschien volgend jaar in de kringenpresentatie kunnen: een vogel en een slak.

De zomervakantie is in zicht
23 juni 2022
Nog 2 lessen volgende week en dan heb ik 2 maanden vakantie. Nou ja vakantie, geen lessen te geen.
Natuurlijk blijft er genoeg te doen en heb ik voor deze periode altijd veel plannen. Veel te veel. Ik krijg ze meestal niet af, omdat we ook wel een weg gaan om een of meerdere dagen te fietsen. Maar dat hoort erbij.
De plannen voor deze zomer zijn mijn eigen projecten afmaken, zoals het tulpenpaneel. Dat vordert al aardig.

Daarnaast moeten er toch nog lessen uitgewerkt en geklost worden. Ook dat hoort bij deze periode. Misschien al iets voor het kringenproject maken. Maar dat duurt nog zo lang. In ieder geval maar de bloem, die ik tijdens de ALV van de LOKK begonnen ben afmaken. Ik ben nu met het 2e deel bezig. Daarna nog het hartje en in elkaar zetten.
Veel gebeurd in 2 weken
5 juni 2022
Er is veel gebeurd in de afgelopen 2 weken.
Op 28 mei was de ALV van de LOKK. Na de gebruikelijke agendapunten kwam een levendige discussie over de toekomst van de vereniging. Het ledenaantal loopt terug en bestuursleden zijn moeilijk te vinden. Hoe dit op te lossen. Het eerste is natuurlijk moeilijk. De leden meoten reclame maken voor hun vereniging. Eerlijk gezegd doe ik dit zelf ook te weinig. Het 2e punt is misschien iets eenvoudige door voor bepaalde activiteiten die nu alleen door bestuursleden gedaan worden een commissie in te stellen. Het voordeel is hiervan dat het bestuurslid het wat minder druk krijgt. Er zijn immers anderen om haar te helpen. Bij uitval door ziekte gaat het werk in principe gewoon door. Een nadeel kan zijn, dat het bestuurslid iets meer moet vergaderen of overleggen. Met behulo van de moderne technieken hoeft dit niet zo gek veel tijd extra te kosten. Een ander bijkomend voordeel kan zijn, dat commissieleden veel makkelijker doorstromen naar het bestuur. Dit is natuurlijk mijn mening. Het bestuur gaat over alle inbreng nadenken en zal ongetwijfeld tot een wijs besluit komen.
‘s Middags was er een workshop met een bloem van Katherine Gentellli. Iedereen ging ijverig aan de slag. Persoonlijk vond ik de prikking en de technische tekeningen wat flets gekopieerd. Dat wordt natuurlijk ook nog erger met gekleurd folie erover heen. Maar het is te doen. Het klost lekker weg. Ik ben nu op de helft van de onderste laag.
Afgelopen woensdag op 1 juni hadden we ons jaarlijkse uitje met mijn oudste cursisten. We gaan dan altijd naar een oud-cursist, die nu in de bossen van Brabant woont. Helaas was dat de laatste jaren niet mogelijk maar nu na 3 jaar mochten we weer. Het was ouderwets gezellig. ‘s Middags bezochten we het Museum de Kantfabriek in Horst waar een prachtige tentoonstelling was van Chinees borduurwerk, verzameld door Ien Rappoldt. Borduurwerk met onvoorstelbaar kleine steekjes en quilting met piepkleine driehoekjes stof. Op de bijbehorende filmpjes zag je geen jonge vrouwen met goede ogen, die dit deden, maar vrouwen van onze leeftijd. Ik moet er niet aan denken. Dat zou ik echt niet meer kunnen zien.
Even een update.
19 mei 2022
Het gaat goed met de bloem, die ik voor de Handwerkbeurs had opgezet. Op zo'n dag demonstreren doe ik eigenlijk veel. Het 1e deel van de waterlelie heb ik toen bijna afgekregen ondanks de onderbrekingen. Die heb je op zo'n dag altijd. Je moet even met elkaar praten, je moet iets uitleggen en je wilt ook zelf even op de beurs lopen. Meestal zo ook nu loop ik heel kort over de beurs. Ik ga daar naar toe, wat ik even wil zien of wat wil kopen, zoals nu garen voor de ALV van de LOKK, aïdastof om te borduren en sokkenwol. Verder heb ik weinig gezien maar wel lekker zitten klossen.
Deze bloem is één van de bloemen voor het jubileum van de LOKK volgend jaar en ontworpen door Thea de Roode. Ik moet nu nog de nerven met kraaltjes maken in het eerste deel en daarna 3x het hart klossen. Alles natuurlijk stijven en in elkaar zetten. Met mijn tulpenpaneel en Hinojosakleed ben ik niet veel verder gekomen. Ik hoop dat ik daar tijdens de zomerstop tijd voor krijg, maar misschien moet ik het inplannen en er afwisselend aan werken. Nog even over nadenken.

Na de Handwerkbeurs kwam het uitje met de kring afgelopen dinsdag. Was niet zozeer kant gerelateerd alswel textiel. We gingen naar het Textielmuseum in Tilburg, waar we een rondleiding door de vaste collectie kregen. Dat was heel technisch, veel machines, maar toch heel interessant, omdat ook getoond wordt hoe nu verschillende textielsoorten gemaakt worden en wat er voor mogelijkheden zijn. Ook dit is in het digitale tijdperk gekomen, wat de mogelijkheden om ingewikkelde patronen te weven of te breien enorm heeft uitgebreid. Helaas heb ik geen foto's gemaakt. Ik heb alleen foto's van een vorig bezoek van de houten weeftoestellen in de damastweverij.
Nog steeds te veel projecten.
5 mei 2022
Vorige keer schreef ik, dat ik eigenlijk te veel tegelijk doe. Helaas dat is nog niet echt verbeterd. De guipure bloem voor de cursisten in Leiden is klaar, maar een volgend project dient zich meteen aan. De LOKK vraagt of ik een dag op het Kantplein van de Handwerkbeurs wil zitten klossen. Dat wil ik wel, maar dat houdt in, dat er weer wat nieuws op het kussen moet.
Aan mijn Hinojosa kleed kan ik daar niet klossen. Daarvoor moet ik teveel aanhaken. Mijn rolkussen met het tulpenpaeneel meenemen in de trein kan ik ook wel vergeten. Dat gaat nooit goed. Bovendien moet dan ook de standaard mee. Dat lukt al helemaal niet.
Het tulpenpaneel schiet goed op, Ik ben aan de laatste tulp begonnen. Het is wel ingewikkeld aan de bloem van de ene tulp klossen en aan de steel van de andere. Dat houdt in, dat ik continue moet opletten en steeds van groepje klossen moet veranderen. De ene keer moet je verder aan de bloem en de andere keer moet je eerst een stukje steel doen om verder te kunnen met de bloem. Dat houdt wel op, maar het maakt het ook wel leuk.
Ik doe te veel.
14 april 2022
Ik doe eigenlijk teveel tegelijk.
Het tulpenpaneel gaat best lekker. Ondanks het grote aantal klossen schiet het goed op. Maar dan komt er toch iets anders tussen door.
De cursisten in Leiden vroegen of de de werkstukken, die ze nog gaan maken, ook kon laten zien.

Een van de 2 heb ik gevonden, een vlinder, maar de andere heb ik zelf waarschijnlijk nooit geklost. Ik Kan hem tenminste nergens vinden. Dus wat moet je dan? Opnieuw klossen.
OIDFA Ledencontactdag.
31 maart 2022
De OIDFA contactdag is al weer voorbij. Het was een geslaagde dag. Alles liep op rolletjes en iedereen was blij en tevreden. De lezing van Bettie Stijnman was buitengewoon interessant. Ze had veel eigen werk meegenomen. Het wwas verrassend te zien, welk kant je kan op een andere manier dan klossen, naaldkant en frivolitë kan maken. Met breinaalden of een haakhaald. Dan zijn natuurlijk de naalden relatief dik vergeleken met het garen. Bettie gebruikt vaan dikte 3, maar het garen is dan heel erg dun.

Voor de middag hadden we een workshop voorbereid met als onderwerp paisleys. Van 3 verschillende ontwerpers paisley in 3 verschillende kantklos-technieken. Er werd ijverig geklost. Zelfs mensen, die naar een contactdag bijna nooit een kussen meenemen, zaten nu te kloseen. Er was ook iemand, die een eigen ontwerp paisley in Withof Duchesse aan het klossen was.

Gelukiig vind ik ook nog de tijd om iets voor mijzelf te klossen. Een paneeltje met tulpen in Torchon. Berg klosjes, maar met bandjes gaat het prima ook op een rolkussen.
Mauritsje naar Den Haag.
17 maart 2022
Nu is alles weer begonnen en kan ik dingen gaan afzeggen, zoals de kringbesturendag aanstaande zaterdag. Ik ben snipverkouden en kan beter thuisblijven en rust houden. Volgende week is de OIDFA contactdag en dan kan ik veel moeilijker zeggen: ik kom niet. Jammer, maar het is niet anders.
Toch een klein succesverhaal is ook te vertellen. Vorig jaar op 10 december schreef ik dat Mauritsje bij ons logeerde. Mauritsje is een pop met replicakleding uit 1595. Deze set kleding is ca. 30 jaar geleden gemaakt door de groep Amsterdam van de NKO (de “oude” Nederlandse Kant Opleiding) naar een kinderportret van Maurits de Heraugieres geschilderd door Adriaan van der Linde. Mijn “opdracht” was een goed thuis voor hem te vinden. Dat kostte enige moeite. De meeste musea, die ik aanschreef, reageerden negatief. Hij paste niet in hun collectie. Tot vorige week het Kunstnuseum in Den Haag. Deze zagen er wel wat in. Ze kunnen hem illustratief en educatief gebruiken. Gisteren is hij opgehaald en naar zijn nieuwe thuis gebracht. Ik hoop, dat hij het daar goed heeft. Een einde van een tijdperk, maar ook een begin van een nieuw.
Volgende week de laatste voorbereidingen voor de contactdag doen. Gelukkig is de workshop klaar. Er moeten alleen nog kopieën gemaakt worden.
Tussen dit alles door mag ik ook nog voor mezelf klossen.
Gaat nu alles weer door?
17 februari 2022
Afgelopen dinsdag was er goed nieuws voor het openbare leven. We mogen weer veel meer en er mag meer open. We mogen er dus vanuit gaan, dat de komende kringbijeenkomsten, de kringbesturerdag en de OIDFA contactdag gewoon door kunnen gaan. Daar ben ik blij om, dat niet al het werk dat daarvoor al is verzet, niet voor niets is geweest.
Op de kring gaan we in maart een hoekje in lintkant maken voor ons techniekdoosje of -boekje. Zoals ik de vorige keer schreef, was ik er al mee begonnen. Het is nu klaar. Eigenlijk moet ik deze kantsoort vaker doen om de vullingen ook echt mooi te krijgen. Nu is het soms echt gepriegel. Dat kwam ook, omdat het patroon nog steeds iets te klein was. maar ik ben redelijk tevreden.
De Regiodag Noord-Holland staat ook weer in de steigers. Dit jaar is hij op 19 november. Dat gaat weer een leuke dag worden. De workshop is geregeld, nu de rest nog.
Langzaam begint alles weer
27 januari 2022
Langzaam maar zeker komen alle activiteiten weer op gang. De eerste kantklosles heb ik al weer achter de rug. Dat ging met recht langzaam, want 2 van de 4 leerlingen waren op vakantie, de 3e had het mailtje waarschijnlijk niet goed gelezen, maar gelukkig nummer 4 was aanwezig. De andere lessen beginnen over 1,5 week.
Ook de kring begint weer. Vorig jaar hadden we afgesproken verder te gaan met ons techniekkistje of -boekje. Voor deze keer zouden we een van de patroontjes van de Regiodag hiervoor maken. Ik had daarvan al het klokje gemaakt, maar dat past niet in mijn boekje. Dus een van de andere patronen gemaakt. In februari of maart gaan we een hoekje maken in lintkant of Dentelles de Luxeuil. Ik ben er al mee begonnen, maar de tekening is nog iets te klein voor het bandje. Het gaat wel lukken, maar voor de anderen moet ik waarschijnlijk nog iets vergroten.
Het eerste digitale contact van de OIDFA is achter de rug. Een deel hiervan ging over een artikel, wat ik aan het schrijven ben over mevr. De Jager Meezenbroek. Het artikel is klaar, nu de vertaling nog. Op de foto hieronder is mevr. De Jager Meezenbroek de enige dame met hoed.
Zondag is er een lezing over Sprang georganiseerd door OIDFA Amerika. Ik heb me daarvoor ingeschreven en ben heel benieuwd. Nu er weer meer mag, moet ik ook verder met de contactdagen. De contactdag in maart is vastgelegd. We zijn met de workshop bezig. De lezing wordt gemaakt. Gaat helemaal volgens planning. Nu al vast de contactdag in oktober vastleggen en overleggen voor een cursus kantbreien in mei.
Kortom ik ben al weer zo druk als een klein baasje, maar ik ben ook blij dat ik weer meer kan doen. Hoewel het nog wel moeilijk organiseren blijft, omdat je niet precies weet, wat Corona nog voor ons in petto heeft. Zoals het organiseren van de contactdag in oktober en de Regiodag in november. Kan dat dan door gaan? Je weet het niet. Ik ga er maar vanuit, dat het doorgaat. Ja kan niet tot op het laatste moment gaan wachten, want dan krijg je niets meer voor elkaar. Dus misschien doe je een hoop voor niets, maar voor hetzelfde geld gaat het allemaal door en dan wordt het hopelijk een succes.
Blog op de TRC site
2 januari 2022
Vorig jaar op de valreep een stukje geschreven op de blog van het Textile Research Centre. Aanleiding was een blog op die site over Elsa Schiaparelli. Toen herinnerde ik me, dat er op de tentoonstelling “The Art of Lace” in 2020 een japon van Schiaparelli stond, die mij erg aansprak. Niet zozeer de jurk, hoewel die erg mooi was, maar vooral de kant, die er voor gebruikt was en het verhaal daarachter.
De oorsprong van deze kant was een macro-foto gemaakt door Rose-Lynn Fisher “Last tear I ever cry for you”. Zij bestudeerde haar tranen door een microscoop en maakt daar een serie macro-foto's van. De firma Darquer liet van eerder genoemde foto door een van hun kantschetsers een ontwerp maken. Deze werd door een collega van schulpen voorzien. De kantschetsers zijn diegenen, die een eerste ontwerp maken voor een machinale kant, hoewel deze al heel gedetailleerd zijn. Daarna wordt door de kanttekenaar de technische tekening gemaakt voor de jacquard- of leaversmachine.
Toen deze kant genaamd “Tears and Lace” aan het couture huis Schiaparelli in 2015 werd aangeboden, waren ze meteen enthousiast. De zwarte kant werd gebruikt over een rode japon voor de herfst-winter collectie 2017/2018. De japon werd “Les vases Communicants” genoemd.
Het mooist is de kant te zien in de mouwen, die bijna niet gedrapeerd zijn en daardoor heel mooi het motief in de kant laten zien.
Een groot deel van de tentoonstelling “The art of Lace”, die in 2020 in het Textiel Museum in Tilburg te zien was, was ook al te zien geweest in 2018 tijdens de tentoonstelling Haute Dentelles in Calais, waarvan Sylvie Marot, de curator was.
Mijn blog op de TRC site is hier te vinden. Een beschrijving van curator Sylvie Marot is te vinden op LinkedIn.
Meer foto's van de tentoonstelling in Tilburg kunt u vinden op de pagina's Art of Lace, Art of Lace 2 en Art of Lace 3.
Een eerder blog over deze tentoonstelling vindt u hier.
Weblog archief

De artikelen van 2021 zijn te vinden op de pagina Blog 2021 en die vanaf november 2019 t/m december 2020 zijn te vinden op de pagina Blog van nov 2019 t/m dec 2020

De oudere artikelen vanaf augustus 2016 t/m oktober 2019 zijn op het het weblog archief te vinden


© Gon Homburg. Laatst gewijzigd: 4-01-2024